Reneszánsz séta Esztergomban
minden szerdán 13:30 órától 16:00-ig

Részvételi díj: 2.000 Ft / fő, Dunamente kártya birtokosai számára ingyenes. A Részvételi díj nem tartalmazza a múzeum belépőket.
Találkozás az idegenvezetővel szerdánként 13:30-ig az Esztergomi TDM irodábn (2500 Esztergom, Széchenyi tér 5.)
Bővebb információ:
www.iranyesztergom.hu
Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület, 2500 Esztergom, Széchenyi tér 5.

Esztergom számos emléket őriz a reneszánsz korból, amelyeket a Reneszánsz séta egy csokorba foglal.
Állomások:
1.Bibliotheca
A séta egy tárlatvezetéssel indul a Főszékesegyházi Könyvtárban, közismertebb nevén a Bibliothecában. Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár az ország egyik legrégebbi könyvtári gyűjteménye. Eredete a Szent István-i időkig nyúlik vissza, rendeltetése az esztergomi egyház működésének segítése, kötetekkel történő ellátása volt, mely a kezdetben főleg liturgikus kódexeket jelentett. A virágzó esztergomi könyvkultúrának számos emlékét, 55 kódexet őriz ma is a gyűjtemény.
Szeptembertől júniusig tart nyitva.
www.bibliotheca.hu
2.Keresztény Múzeum
A Keresztény Múzeum egy gazdag reneszánsz festménygyűjteménnyel rendelkezik. Megfigyelhető a kiállításán hogyan alakult ki a gótikus festészetből a reneszánsz és később a reneszánszból a barokk festészet.
Márciustól decemberig tart nyitva.
www.keresztenymuzeum.hu
3.Verprech-torony
A reneszánsz korban nemcsak a művészetekben elevenítették fel az Ókort, hanem a tudományban is. Erről tanúskodik a Verprech-toronyban helyreállított reneszánsz vízemelő szerkezet.
Karácsony kivételével egész évben nyitva tart.
www.esztergomidzsami.hu
4.Bakócz-kápolna
Magyarország legértékesebb reneszánsz építészeti remekműve maga a Bakócz-kápolna. A párkányzata alá római számokkal vésett 1507-es dátum, valamint a tiszta vörös márványból készült érett itáliai reneszánsz stílusa arról tanúskodik, hogy Itáliát követően Magyarországon jelent meg először Európában a reneszánsz építészet.
Egész évben látogatható. Egyéni vendégek számára ingyenes.
www.bazilika-esztergom.hu

5.Főszékesegyházi Kincstár
A Főszékesegyházi Kincstárban őrzött ötvöstárgyak és miseruhák olyan szegmensét mutatják meg a reneszánsznak, amelyek a megmaradt épületekben kevésbé láthatók.
Jelenleg felújítás miatt zárva van. 2020-ban várható a megnyitása.
www.bazilika-esztergom.hu 

6.MNM Esztergomi Vármúzeuma
A Boticellinek tulajdonított négy sarkalatos erényt ábrázoló falfestmény az őket befogadó Studioloval együtt a reneszánsz egyik remekművének mondható. A Vitéz János érsek dolgozószobájaként is említett Studiolo mellett reneszánsz stílusban épült meg Vitéz János ebédlője is, amely ma már csak a fennmaradt levéltári anyagból ismert.
A Vármúzeum egész évben nyitva tart.
www.varmegom.hu
A benne lévő Studioloban még folytatódnak a restaurálási munkálatok, megnyitásának időpontja még ismeretlen.
7.Vitéz János Érsek szobra
A „Lux Pannoniae” címet viselő esztergomi érseket az egyik legnagyobb magyar reneszánsz építtetőként tartja nyilván a szakirodalom. Szobra ott áll a korábban róla elnevezett Tanítóképző Főiskolával szemben.
8.Balassa Bálint szobra
A legnagyobb reneszánsz költőként számontartott Balassa Bálint szobra mellett sem lehet elmenni szó nélkül. A Reneszánsz séta egy Balassa versrészlet felolvasásával ér véget a szobornál.

Idegenvezetők Világnapja 2020. február 22. szombat

 Dunakanyar, Esztergom

Az Esztergomi Várhegy és az Érseki Víziváros Nemzeti Emlékhely 2017 óta

Az esztergomi Vármúzeum Európai Örökség 2009 óta

 

10.00 Esztergom reneszánsz emlékei                                                   

Sétánkat a Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Érseki Vízivárosban kezdjük. Felkeressük Balassa Bálint (1554-1594) sebesülésének helyszínét. Megfigyeljük Esztergom középkori várfal-rendszerét: megismerkedünk a Uzicseli Hadzsi Ibrahim dzsámi, a Malom bástya, a Vitéz János érsek korában épült reneszánsz vízgép történetével,. Ezután felkapaszkodunk a Várhegyre. Az Esztergomi Bazilikában megtekintjük Magyarország egyetlen fennmaradt itáliai reneszánsz építészeti emlékét, a Bakócz-kápolnát. Végül az Árpád-házi királyi-, később érseki palotában Vitéz János, Estei Hippolit, Bakócz Tamás reneszánsz érsekek emlékeit figyeljük meg.

Találkozó:10 órakor Esztergom, Pázmány Péter utca 2. sz. és a Liszt Ferenc utca sarkán,a Főszékesegyházi Könyvtár (Bibliotheca) épülete előtt

Megközelítés egyénileg:

  • vagy a Budapest, Nyugati pályaudvarról induló vonatokkal (menetidő: 60 perc)
  • vagy a VOLÁNBUSZ 800–as Budapest–Pilisvörösvár–Piliscsaba–Dorog–Esztergom-járatával (menetidő:  75 perc).

Ezután az 1-es vagy 11-es helyi autóbuszjárattal. Leszállás: az  Esztergom, Bajcsy Zsilinszky utca megállónál. Innen gyalog kb. 100 méter a találkozó pont

Az esztergomi séta útvonala: Érseki Víziváros - Várhegy: Bazilika, Bakócz-kápolna– Vármúzeum

A program időtartama: min. 3 óra

A sétát Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete (EBE) elnöke, a Cathedralis Tours Utazási és Kulturális Rendezvényszervező Iroda Kft. ügyvezető igazgatója vezeti

A vezetés díja: térítésmentes

Belépőjegyek:

Az Esztergomi Bazilika csoportos (10-50 fő) látogatása: 5 000-Ft /csoport

Belépőjegy a Vármúzeumba: teljes árú jegy: 1.600 Ft/ fő a kedvezményes jegy ára: 800 Ft/fő

Ingyenes belépés: a 70 év felettieknek, és újságíróknak az igazolványuk felmutatásával.

http://www.varmegom.hu/wp/informaciok

Az idegenvezetők a MNM Esztergomi Vármúzeumát érvényes igazolványuk felmutatásával ingyenesen látogathatják 

Regisztráció: http://idegenvezetok.bkik.hu/turnus-kategoria/setak/esztergom-reneszansz-emlekei / max 50  fő     A Dunamente kártyával INGYENES!